Minnen med grainfathern

Minnen med grainfathern

Idag besökte jag mina farföräldrar ute på landet. Det var väldigt länge sen jag var där och det var kul att komma bort från storstadslivet lite. Trots att jag inte har åldern inne, delar jag, farfar och min pappa samma intresse, nämligen att brygga eget. Det spelar ingen roll om det är vin, öl eller att göra egen likör. Allt är precis lika kul och jag känner att jag lär mig något nytt för varje gång.

Ute hos farmor och farfar finns ett grainfather-bryggverk. En grainfather är en typ av maskin som man använder för att kunna göra sina egna verk och även om det finns betydligt mer moderna maskiner idag, är farfars något utöver det vanliga. Den har funnit i familjen länge och inför varje högtid är den igång och brygger. Jag har alltid fått vara med och titta på när farfar och pappa är igång, men längtar tills jag kan skaffa mig min egen och kunna bjuda vänner och familj på mina egna hopkok. Hur kul och spännande är det inte att kunna säga att inte bara maten är hemlagad, utan även vinet? Succé!

Det är ett tillfälle som jag minns extra mycket och det var strax innan julen för cirka 3 år sedan. Farfar och pappa skulle brygga öl till julafton och nyår och självklart åkte den gamla grainfathern fram. Tyvärr hade nog de båda fått i sig alldeles för mycket hembryggt vin innan de satte igång och det slutade med att många viktiga ingredienser glömdes bort. Dock var det inte misstagen som gjorde att jag minns situationen mest, utan hur roligt pappa och farfar hade med varandra. Jag kommer ihåg att jag där och då (och fortfarande gör) önskade att traditionen att brygga kommer gå i släkten och att även mina framtida barn kommer få se ett så bra och kärleksfullt samspel, förälder och barn emellan.

Så, tillbaka till nutiden. Anledningen till att vi besökte farmor och farfar idag var inte för att brygga, även om pappa gärna ville ta sig en titt och diskutera framtida bryggverk. Farmors 80 års-dag börjar att närma sig och planen är tänkt att vi ska sätta upp en hel del partytält i trädgården. Bara att hugga i, med andra ord!